Friday, 16 December 2022
Η ψηφιακή τεχνολογία σκοτώνει την ιδιωτικότητα – “Το μέλλον έχει ξηρασία”
Sunday, 4 December 2022
Στο Alert TV και τον Α.Καψαμπέλη, στο Αποκαλυπτικό Δελτίο 30/11/2022, για τον “ψηφιακό ολοκληρωτισμό”.
Μια συνέντευξη στο Alert TV και τον Α.Καψαμπέλη στο Αποκαλυπτικό Δελτίο 30/11/2022, για ένα διαφαινόμενο “ψηφιακό ολοκληρωτισμό”.
Με τη Κίνα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που εξασκεί σε μεγάλο βαθμό μια “ψηφιακή ανισορροπία δύναμης“ εναντίον των πολιτών της, μέσα και από το λεγόμενο σύστημα “κοινωνικής εμπιστοσύνης” (social credit).Δείτε την ΕΔΩ.
Tuesday, 22 November 2022
Από τον Γκαίμπελς στα social media…
Η ανάγκη για ενέργειες χειραγώγησης των πολιτών είναι αρκετά παλαιά. Όπως έλεγε και ο Αμερικάνος ανιψιός του Φρόυντ από το 1920, κύριος Μπερνάις (Edward Bernays, The Engineering of Consent ): «Η συστηματική χειραγώγηση της συμπεριφοράς και των πεποιθήσεων των μαζών είναι απαραίτητη στις δημοκρατίες, από αυτούς που είναι στο παρασκήνιο και ουσιαστικά ηγούνται», δηλαδή τις ελίτ. Αλλά και ο ίδιος ο Γκαίμπελς, μεγάλος θεωρητικός της εποχής του στα θέματα προπαγάνδας, έλεγε το 1940: «Αν και είναι καλό να κατέχεις την εξουσία η οποία βασίζεται στα όπλα, είναι καλύτερο και πιο ικανοποιητικό να κερδίζεις την καρδιά του λαού και να την κρατάς». Την ανάγκη χειραγώγησης των πολιτών τη γεννούσε ο κρυφός φόβος κυβερνήσεων / ελίτ κ.λπ., για ενδεχόμενη εξέγερση των μαζών, ή η επιθυμία τους να επιτύχουν την ύπνωσή τους. Μπορεί κανείς να βρεί ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ.
Tuesday, 15 November 2022
Δημοκρατία και Τεχνολογία – Η εποχή της “μετα-αλήθειας”
Το νέο σημείωμά μου στο slpress, για όσους θέλουν να συναντηθούν μαζί του ΕΔΩ.
Wednesday, 9 November 2022
“Εκτρέφει η τεχνολογία έναν ψηφιακό ολοκληρωτισμό; ”
Tuesday, 30 August 2022
Γράφει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος στο σημείωμά του για το νέο βιβλίο του Κώστα Π. Κατάρα: Αν σας αρέσει η Ναόμι Κλάιν και αυτό το βιβλίο θα σας συναρπάσει.
Ένα βιβλίο ολιστικό. Δηλαδή μια μελέτη για το σύγχρονο κόσμο με σκέψεις για την οικονομία, την πολιτική, το ψηφιακό μέλλον και τον ρόλο του πολίτη μέσα σε αυτόν. Ο υπότιτλος του βιβλίου «ανιχνεύοντας τη νέα κανονικότητα την εποχή της μετα-δημοκρατίας» προδιαθέτει για το που κινείται ο συγγραφέας. H βασική ιδέα είναι ότι έχουμε περάσει σε μια εποχή μετα-δημοκρατίας όπου οι ψηφιακές ευκολίες έχουν αντικαταστήσει την ανθρώπινη παρέμβαση, τον ανθρώπινο λόγο. Ότι η αριθμητικοποίηση των πάντων έχει οδηγήσει τις κοινωνίες σε ακραίες ανισότητες, με κινητήρια δύναμη έναν άδικο και άπληστο καπιταλισμό. Η χειραγώγηση από αλγόριθμους, ψηφιακές προπαγάνδες, ολοκληρωτικά σχέδια που δήθεν διευκολύνουν την ανθρώπινη ζωή μετατρέπουν τους πολίτες σε σιωπηλή μάζα, η οποία έχει αφήσει το μέλλον της σε αυτόματους μηχανισμούς. Ο συγγραφέας δεν αυθαιρετεί ούτε ιδεολογίζει, αντιθέτως παραθέτει πλήθος ερευνών από μαθηματικούς, δημοσιολόγους, πολιτικούς αναλυτές, επιστήμονες/μελετητές των κοινωνικών δικτύων, γενετιστές, συγγραφείς βιβλίων για το μέλλον του ανθρώπινου κόσμου για να τεκμηριώσει τις απόψεις του. Το βασικό του συμπέρασμα είναι ότι ο άνθρωπος /πολίτης χάνει την ελευθερία του, μετατρέπεται σε δέσμιο μηχανισμών που οδηγούν στην καταστροφή του. Αν σας αρέσει η Ναόμι Κλάιν και αυτό το βιβλίο θα σας συναρπάσει!
Δείτε στο περιοδικό εδώ:
https://lnkd.in/d5R7xMQb
Thursday, 25 August 2022
Γράφει το περιοδικό “PowerGame” για το νέο βιβλίο του Κώστα Π. Κατάρα: Μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής η τεχνοεπιστήμη (STEM)
Μπορούν
οι τεχνοεπιστήμες να αποσαθρώσουν την δημοκρατία;
Υπάρχει ψηφιακός ολοκληρωτισμός; H Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αλγόριθμοί της απειλούν την ανθρωπότητα;
Αυτά είναι μερικά ερωτήματα με τα οποία καταπιάνεται το νέο βιβλίο του Κώστα Κατάρα, με τίτλο «Σιωπηλός καινούργιος
κόσμος» που εκδόθηκε πρόσφατα.
Είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα στο οποίο ο ίδιος εξετάζει, μεταξύ άλλων, το πώς ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγήθηκε στην παθητικότητα, σε έναν μεγάλο ύπνο, και σήμερα πιεζόμενος και από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ίσως καταλήξει να γίνει ασήμαντος κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Τούτο, μέσα από μια τεχνολογική πραγματικότητα που ο Κώστας Κατάρας προσεγγίζει με κριτική ματιά, που, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και αφυπνιστικά για τον άνθρωπο.
Μια ματιά που δεν περιγράφει μόνον από τι κινδυνεύουμε, αλλά και ποιες δυνατότητες και προκλήσεις ανοίγονται μπροστά μας. Και, κυρίως, που θυμίζει την ανάγκη και ικανότητα που έχει η ανθρωπότητα να υπερπηδά προκλήσεις θαρραλέα , να προχωρά μπροστά και να δημιουργεί έναν καλύτερο κόσμο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Συνιστά, ενδεχομένως, και ένα προσκλητήριο να υπερβούμε τα εμπόδια, σε αρμονία με τη γνωστή φράση «είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης».
Βασικό θέμα στο βιβλίο είναι η τεχνοεπιστήμη (STEM) και ειδικά οι εθιστικές τεχνολογίες του διαδικτύου / ίντερνετ που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της εποχής μας. Και τούτο γιατί, όπως γράφει ο συγγραφέας, «αντί να “ελευθερώνουν”, δημιουργούν προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη ψηφιακή αποσάθρωση της δημοκρατίας, καθώς και την απώλεια της ελεύθερης βούλησης και ελευθερίας του ατόμου».
«Έτσι, μετά τα χρόνια του ενθουσιασμού για το ίντερνετ, ακολουθεί μια περίοδος φόβου των χρηστών ότι οι μεγάλοι παίκτες του ψηφιακού χώρου και οι τεχνολογικοί κολοσσοί χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο με βλαβερό τρόπο για την κοινωνία. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ με τη νίκη Τραμπ και το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εκλογικές διαδικασίες σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζονται σχεδόν αποικιακά από τη Δύση, καταδεικνύουν ότι πραγματικά υπάρχει μια επικίνδυνη «ψηφιακή αποσάθρωση της δημοκρατίας» (digital disruption of democracy)».
«Η Κίνα», συνεχίζει ο Κώστας Κατάρας, «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που εξασκεί σε μεγάλο βαθμό την πιο πάνω “ψηφιακή ανισορροπία δύναμης” εναντίον των πολιτών της μέσα και από το λεγόμενο σύστημα “κοινωνικής εμπιστοσύνης” (social credit). Πρόκειται για μια συνολική βαθμολόγηση κάθε πολίτη στη χώρα σε πραγματικό χρόνο, μέσα από μια τεράστια βάση μεγάλων δεδομένων (Big Data) που παρακολουθεί αδιάκοπα 7×24 τη συμπεριφορά του».
«Με κινητά, κάμερες, δορυφόρους, drones, γεωεντοπισμό, social media, παρακολούθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, και όλων των δεδομένων (Big Data) που οργανισμοί και εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δίνουν στις Αρχές, το κράτος κατασκευάζει μια κατάσταση με την “κοινωνική βαθμολογία” κάθε πολίτη».
Συνοπτικά, το νέο βιβλίο του Κώστα Κατάρα έχει έξι θεματικούς άξονες:
- τη Μετα-δημοκρατία,
- την Χειραγώγηση και την Μετα-αλήθεια,
- τον Ψηφιακό Ολοκληρωτισμό
- την Παθητικότητα και τον φόβο
- το DNA & αθανασία και
- το Μέλλον και το Ελληνικό Υπόδειγμα
Το «Σιωπηλός Καινούριος Κόσμος», είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του Κώστα Κατάρα. Έχει προηγηθεί το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Οι πληροφοριόπτωχοι του “χωριού”» (1999) που χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο «κλασικό» (Ελευθεροτυπία, 24 Αυγούστου 1999), και ως ένα από τα «βιβλία-προφήτες» της τεχνολογίας. Επίσης θετική ήταν και η υποδοχή του δεύτερου βιβλίου του που κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα στις ΗΠΑ με τίτλο «“Nice” Capitalism», (Amazon, 2008).
Δείτε στο περιοδικό εδώ:
( Περισσότερα για το βιβλίο και σημεία πώλησης / βιβλιοπωλεία στο: https://www.costaskataras.org/siopilos-kainourgios-kosmos.html )
Monday, 6 June 2022
ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ-ΒΙΒΛΙΟ Τίτλος: "Σιωπηλός Καινούργιος Κόσμος", Συγγραφέας: Κώστας Κατάρας
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κώστα Κατάρα με τίτλο "Σιωπηλός Καινούργιος Κόσμος – Ανιχνεύοντας τη Νέα Κανονικότητα, την εποχή της Μετα-δημοκρατίας" (Σελίδες 400).
Friday, 11 March 2022
Ενα βιβλίο για όσους αντέχουν την πολλή αλήθεια !!
Τον Μάιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Κώστα Κατάρα, με τίτλο "Σιωπηλός Καινούργιος Κόσμος – Ανιχνεύοντας τη Νέα Κανονικότητα, την εποχή της Μετα-δημοκρατίας".
Στο τρίτο αυτό βιβλίο του ο συγγραφέας εξετάζει, μεταξύ άλλων, πώς ο σύγχρονος άνθρωπος οδηγήθηκε στην παθητικότητα, σε έναν μεγάλο ύπνο, και σήμερα πιεζόμενος και από τις τεχνολογικές εξελίξεις, ίσως καταλήξει να γίνει ασήμαντος κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά. Τούτο, μέσα από μια τεχνολογική πραγματικότητα που ο Κατάρας προσεγγίζει με κριτική ματιά, που, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και αφυπνιστικά για τον άνθρωπο.
Μια ματιά που δεν περιγράφει μόνον από τι κινδυνεύουμε, αλλά και ποιες δυνατότητες και προκλήσεις ανοίγονται μπροστά μας. Και, κυρίως, που θυμίζει την ανάγκη και ικανότητα που έχει η ανθρωπότητα να υπερπηδά προκλήσεις θαρραλέα , να προχωρά μπροστά και να δημιουργεί έναν καλύτερο κόσμο, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Συνιστά, ενδεχομένως, και ένα προσκλητήριο να υπερβούμε τα εμπόδια, σε αρμονία με τη γνωστή φράση «είμαι απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης".
Επισκεφθείτε την σελίδα του βιβλίου στο Facebook ΕΔΩ και δείτε πώς να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό , ώστε να μπείτε σε κλήρωση όπου τρεις (3) τυχεροί θα κερδίσουν ένα υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα αντίτυπο του βιβλίου.
Μπορείτε επίσης να δείτε αναλυτικά περιεχόμενα, εκτεταμένα αποσπάσματα, αλλά και να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, αν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου στο : http://costaskataras.org/siopilos-kainourgios-kosmos.html
Monday, 14 February 2022
Edelman Trust Barometer 2022: Government and Media in a distrust spiral and a dangerous tango
The media business model has become dependent on generating partisan outrage, while the political model has become dependent on exploiting it. Whatever short-term benefits either institution derives, it is a long-term catastrophe for society. Distrust is now society’s default emotion, with nearly 60 percent inclined to distrust, according to the latest Edelman survey. Government-media distrust spiral : The two institutions people rely on for truth are doing a dangerous tango of short-term mutual advantage, with exaggeration and division to gain clicks and votes. Read more HERE.
Sunday, 13 February 2022
Σοκολατένια Πρόκληση
Η αμερικάνικη Lacta , (Modelez),θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δουλειά της , δηλ να ανακατεύει γάλα και κακάο και να φτιάχνει σοκολάτα και ..κέρδη. ( ο Freedman / Σχολή Σικάγου ήταν απόλυτος σε αυτό). Όμως με τις αμετροεπείς διαφημίσεις της, νομίζει ότι έχει μετεξελιχθεί σε θεσμό (institution) του κράτους , κάτι σαν «υφυπουργείο έμφυλης ταυτότητας» για την επανεκπαιδευση της Ελληνικης κοινωνίας στην καταστροφική , αμερικανόφερτη, ακραία και φανατική πολιτική ορθότητα. Αν κοιτούσαν την κύρια δουλειά τους ίσως είχαν και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και όχι να συμβάλουν με αστείους φόρους μόνο 0,007% του τζίρου για 2020(0,8 εκ φόρος σε 120 εκ τζίρο )! Την ίδια στιγμή ένας ιδιοκτήτης με έσοδο από ακίνητα πχ 15.000 ευρώ θα φθάσει σε φόρο ακόμη και 30% σε τμήμα του «τζίρου» + ΕΝΦΙΑ !!! Επίσης, μεταξύ άλλων, αντιμετωπιζει έρευνα της ΕΕ για αθέμιτες πρακτικές antitrust, ενώ στις ΗΠΑ δικαστήρια για εκμεταλλευση παιδικής εγασίας, child slavery σε φυτείες κακάο στην Αφρική και αλλού.
Friday, 14 January 2022
End of democracy ?
The bemoan autocracies in Latin America, the Middle East, Africa, Russia and China but largely ignore the more subtle authoritarian trend in the West. Don’t expect a crudely effective dictatorship out of Orwell’s Nineteen Eighty-Four: we may remain, as we are now, nominally democratic, but be ruled by a technocratic class empowered by greater powers of surveillance than those enjoyed by even the nosiest of dictatorships.Full article in The Spectator.