Saturday 20 December 2008

"Πράσινη" Ουτοπία

21/01/2010, Μια ομάδα «άκαπνων» διαμορφωτών πολιτικής πλασάρει το νέο, και ίσως τελευταίο μας, όραμα για ανάπτυξη: την «πράσινη οικονομία».
Μας λένε όμως, από άγνοια ή σκοπιμότητα, τη μισή φράση. Γιατί η φράση ολόκληρη, όπως διατυπώνεται και στη στρατηγική της Ευρώπης, έχει ως εξής: «οικονομική ανάπτυξη μέσα από τον μετασχηματισμό σε μια “πράσινη οικονομία” που βασίζεται στη γνώση». Με απλά λόγια, για να πετύχει μια χώρα στη νέα εποχή της «πράσινης οικονομίας», πρέπει να έχει ή να δημιουργήσει υπεροχή και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο ονομαζόμενο «τρίγωνο της γνώσης», δηλαδή Παιδεία, έρευνα και καινοτομία.
Ομως οι επιδόσεις της χώρας στο τρίγωνο αυτό είναι απελπιστικές. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών κριτηρίων της Λισαβόνας δείχνει ότι είμαστε ουραγοί....
Ολόκληρο το άρθρο (21/04/2010) με τίτλο ¨Πράσινη Ουτοπία ¨ , σε αναλυτική μορφή, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το άρθρο οπως δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ, μπορείτε να το βρείτε εδώ. Ολα τα άρθρα του Κ.Κατάρα για ΤΟ ΒΗΜΑ, μπορείτε να τα βρείτε στην σελίδα συντάκτη της εφημερίδας, εδώ.

No comments:

Post a Comment